سلام بر دوستان طالب ملودی های عاشقانه
بچه ها تو این پست ، خیلی چیزا میشه پیدا کرد؛ توصیه می کنم تا ته بخونیش!
یه بار بطور اتفاقی، تو اینترنت که می چرخیدم، با وبلاگ یه ویولونیست ایرانی مقیم اروپا آشنا شدم که چیزایی در مورد"ویلن زن روی بام " نوشته بود و برام جالب اومد و آهنگ هاش رو دانلود کردم؛
وقتی که بهشون گوش دادم، مجنون وار دنبال فیلمش گشتم؛ ولی هرچی گشتم پیداش نکردم؛ آخر سر بعد چندین ماه از اینترنت دانلودش کردم.
من به دنبال موسیقی فیلم رفتم بودم و وقتی که فیلم رو دیدم و تموم شد، خیلی چیزا دستگیرم شد که موسیقی یادم رفت؛ این فیلم 181 دقیقه(3 ساعت) هست که هر دقیقه اش برات چندین ساعت مفهوم داره؛ نکته ی جالب اینجاست که تو این سه ساعت، یه صحنه ی غیر اخلاقی هم دیده نمیشه!!!!!!!!!!!! حتی بعضی جاها، خانم ها روسری سرشون هست!!!!!!!
توصیه می کنم که حتما زبان اصلی فیلم رو تماشا کنید؛ چون اصطلاحاتی رو بکار میبره که خیلی آموزنده هست؛ افراط در دین، افراط در اجرای سنت ها، افراط در زندگی رو نشون میده.
داستان شیر فروش یهودی و باورمندی که ۵ دختر داشت و در دهکده ای یهودی در حوزه ی فرمانروایی تزار روسیه می زیست . تا اون زمان در سنت یهودی ها، هیچ کسی حق نداشت که عاشق بشه و خودش عشقش رو انتخاب کنه؛ این یک سنت بود و ازدواج ها توسطmach maker(واسط!!!!!!!!) صورت می گرفت؛ تو این فیلم این شیر فروش با اینکه خیلی فقر هست و تنگ دست، اما دخترش رو که دلش پیش خیاط تهی دستی گیر کرده بود رو مجبور نمی کنه که زن قصاب پیر ثروتمندی بشه که همون mach maker براش پیدا کرده بود و یا دختر دیگه اش رو به یک جوان غریبه می ده که تا اون زمان غیر ممکن بود؛
تو این فیلم ، سنت شکنی و رهایی از بند هایی که به اسم دین به پای انسان ها بسته شده رو به تصویر میکشه و آداب و رسوم غلطی رو که خودمون ساختیم تا خودمون رو اسیر کنیم رو هویدا می کنه. تا اون زمان در بین یهود ها رقص دختر و پسر با هم حرام بود؛ ولی این شیر فروش کاری می کنه که "خاخام" صومعه، با یه دختر تو عروسی می رقصه!!!!
اسم این فیلم به این دلیل "ویلن زن روی بام" هست که همونطور خود شیر فروش تو متن فیلم توضیح میده:
""نواختن ویلن خیلی مشکل هست و نیاز به تعادل زیادی داره؛ ما سنت های بی خود رو روی هم انباشته کردیم و تا سقف یک خانه بالا بردیم و خودمان در بی تعادلی روی آن ایستاده ایم؛ این کار شبیه نواختن ویلن روی بام هست که خیلی مشکل هست؛ کسی نیست به این ویلن زن بگه که اونجا چی کار می کنی؟؟؟؟ بیا پایین و استوار روی زمین بنواز!!!!!!!!!!!!!""
در ضمن نواختن ویلن واسه یهودی ها مقدس به حساب میاد و اکثرا از دوران کودکی به بچه هاشون یاد میدن؛ بی علت نیست که همه بزرگان موسیقی ویلن جهان من جمله: "آیزاک پرلمن"—"آیزاک استرن"---"یهودی منوهین"و... یهود تشریف دارن.
من بیش از 5 بار این فیلم رو تماشا کردم که هر بار برام جذابیتش بیشتر میشه. هر کسی بخواد با کیفیت دی وی دی بهش میدم.
تو یه قسمت فیلم، دختر شیر فروش در پاسخ به پسر خیاط که می ترسید با پدر دختر در مورد ازدواجشون حرف بزنه (می ترسید بگه تو تهی دستی) میگه:
Even a poor tailor can bring happiness
" حتی یک خیاط تهی دست هم می تونه شادی برای خانوادش بیاره"
خیلی آموزنده بود؛ یعنی اینکه اگه پول دار نیستی، اگه تو رفاه نیستی و امکاناتت کمه، می تونی با اخلاق خوب و سر زنده بودن، امید رو که بیش از هر چیزی واسه زندگی لازمه رو به خانواده ات هدیه کنی؛ شادی انسان فقط با پول نیست!
توصیه می کنم حتما تماشا کنید. این فیلم برنده ی سه جایزه ی اسکار شده. بر اساس نمایشی با همین نام و اقتباسی است از داستان تویه و دخترانش، نوشتهٔ شولم علیخم. این فیلم ساخته ی سال 1971، به کارگردانی Norman Jewison و با آهنگسازی جری باک و تنظیم "جان ویلیامز" و با تکنوازی" آیزاک استرن". این فیلم موزیکال هست و در اکثر صحنه ها می خونن و می رقصند!!
یه نکته ی قابل توجه هم رقصیدن آذری روس ها در قهوه خانه هست. خیلی زیبا و عالی می رقصند.
زیادی حرف زدم؛ کمی هم در مورد موسیقی این فیلم براتون بگم:
چون تو فیلم صحنه های رمانتیک و عاشقانه زیاده، موسیقی اش این صحنه ها رو به اوج می رسونه؛ تنظیم این آهنگ ها، همونطور که تو پست های قبلی اشاره کردم، آقای "جان ویلیامز" ، آهنگساز بی رقیب دنیای سینما هست که تو این فیلم ترکونده؛
تکنوازی ویلنش رو هم نابغه ی ویلن یهود ها، آقای "آیزاک استرن" نواخته که بی شک بی همتاست.
سه تراک از موسیقی متن این فیلم رو براتون میزارم که بشنوید و پی به قدرت این آهنگساز و نوازنده ببرید.
یکیش مال تیتراژ آغازین فیلم هست، یکیش مال صحنه ی عروسی(فوق العاده، آخر عشقولانه) و یکی هم مال یه صحنه ی ما بین فیلم بنام "سنت" هست . حجم فایل ها کمتر یک مگابایت هست و با کیفیت فوق العاده.
متنی كه در فیلم روی این قطعه خواند میشود نیز بسیار زیباست، فردی بعد از سالها پسر و دختری را كه در گذشته دور به هنگام کودکی آنها را دیده بوده، دوباره می بیند. آنها بزرگ شده اند و اینک یكی عروس و دیگری داماد شده است. او گذشت زمان را نمی تواند درك كند.
شاید وجه تسمیه این آهنگ زیبا این باشد كه با طلوع و غروب های ساده و كوتاه خورشید، روزها سپری می شود، بدون اینكه ما متوجه گذران عمر باشیم.
Sunrise, sunset. Sunrise, sunset. Swiftly flow the days.
لینک موسیقی "صحنه ی عروسی":
لینک موسیقی "سنت":
لینک موسیقی تیتراژپایانی:
این هم نت این آهنگ ها به همراه متن ترانه: